About

_DSC8390.jpg
 
 

Du kan finne flere bilder og videoer av prosjekter under Mediagalleri.

 

Prosjektleders ord

Høsten 2015 ble en ny gruppe dannet i Smørekoppen Engineering. 25 motiverte medlemmer fra 1.-4. klasse ved Produktutvikling og Produksjon ville ta det årlige prosjektet til nye høyder. Med en rekke ulike bakgrunner og interesseområder ble gruppen samlet om ideen om å lage et nyskapende kjøretøy. Etter mange idémyldringer ble vi enige om å lage et beltedrevet kjøretøy. I lys av terreng-ideen fikk vi ideen om å holde føreren balansert, og vips var ideen om kjøretøyet ‘Kapra’ skapt; et helelektrisk beltekjøretøy med et automatisk balansesystem. Med 4 fremdriftsmotorer og 6 lineæraktuatorer skal føreren holdes i vater uansett helning på bakken, og kjøretøyet skal se ufattelig tøft ut!
Naturligvis så dette nesten uoppnåelig ut. Det ville både være mye dyrere enn tidligere prosjekter, kreve mye faglig fordypning og ikke minst ta lang tid. Og ja – alle disse tre tingene viste seg å være riktige spekulasjoner. Vi tidoblet tidligere prosjekter og krevde flere arbeidstimer av flere mennesker enn hva det tidligere hadde vært tradisjon for. Men gjengen var motivert til å vise fram et bra produkt! Team-arbeid, ambisjoner, stå-på-vilje og kreativitet har vært viktige parametre som har sørget for vår suksess. Vi har hatt det gøy underveis og det har vært en veldig lærerik prosess der vi har gått hele veien fra ingenting til et håndfast resultat! Det har krevd blant annet innovasjon, CAD, dimensjonering, elektronikk, programmering, sponsorinnhenting, økonomistyring, maskinering og konstruksjon. Alt i samhandling med hverandre. Alle har vist sine talenter.
Vi er stolte av å kunne vise frem det vi har utviklet i fellesskap. Nyt både bilder og video, for det er en ekte drøm for en ung ingeniør å vise frem noe en selv har laget!
– Prosjektleder Atle Lycke
testrNx-Modell Sponsor.144.jpg

 

Om prosjektet

Stikkordet for Smørekoppen Engineerings prosjekt 15/16 er off-road.

Med rekordhøyt søkertall og ekstra stor gruppe bestemte vi oss for å prøve oss på noe spesielt og kult. Det begynte med ideen om beltedrift, og sakte, men sikkert utviklet det seg til Kapraen. Det helelektriske, stabile beltekjøretøyet som blir enhver turglad smøregutts stolthet.

Kapra er en fornorsking av det latinske navnet for geit (Capra). Vår visjon er å skape et kjøretøy som kan ta seg fram lett som en fjellgeit og som er rått som en ordentlig bukk. Ved hjelp av lineære aktuatorer sørger vi også for at plattformen som sjåføren sitter på holdes stabil. Beltene vil drives av elektriske navmotorer for økt fleksibilitet og miljøvennlighet.

1.101.jpg

Dette er et omfattende prosjekt som krever mye planlegging og beregninger for optimalisering av kraft og materialer. Vi i Smørekoppen Engineering er ikke bare verkstedgutter, men fremtidige maskiningeniører (siv.ing.) som tar slike utfordringer på strak arm! Vi jobber iherdig med både CAD-modeller, effektberegninger og dimensjonering får å skape det feteste beltekjøretøyet som er mulig.

Å lage noe slikt er selvfølgelig ikke gratis, men takket være våre flotte sponsorer har vi allerede kommet langt på vei mot å realisere vårt prosjekt. Vil du også være med oss på prosjektet? Trykk her.

Vi begynte dette prosjektet sent høsten 2015. Idéfasen er over nå, og med en klar plan, penger, og størsteparten av delene vi trenger er vi straks klare for å begynne byggingen. Iherdige regneoperasjoner blir gjort for å sikre kvaliteten og prototyper blir bygd for å teste konseptene. Nå gleder vi oss stort til å komme oss i gang for alvor på verkstedet!

Prosjektet er under stadig utvikling. Dette kan du følge på vår utviklingsblogg, eller du kan sjekke oss ut på Facebook!

Årets gruppe i Smørekoppen Engineering er en stor gjeng på 25 smøregutter og -jenter fra PuP på NTNU. Vi er stolte over å ha en slik gjeng med oss på dette prosjektet, og mener at vi sammen skal klare å lage det kuleste beltekjøretøyet hittil!

 

 

Medlemmene som deltok på Kapraprosjektet:

Kapra-Gruppebilde.jpg